'Meraklı robot' Kızıl Gezegen'e indi
NASA tarafından şimdiye kadar üretilmiş en zeki gezegenler arası gezginci robot olan Curiosity (Merak), Mars'a indi.
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından şimdiye kadar üretilmiş en zeki gezegenler arası gezginci robot olan Curiosity (Merak), Mars gezegenine indi.
Radyoaktif plütonyumun parçalanması sonucu açığa çıkan sıcaklıkla işleyen, yaklaşık 900 kilogram ağırlığındaki Curiosity, son derece hassas olarak tasarlanmış ısı kalkanı ve gezegen yüzeyine inişini yavaşlatmak için kullanacağı sesten hızlı açılan paraşütü yardımıyla Kızıl Gezegen'e indi.
İnişi Californiya'daki merkezlerinde saniye saniye takip eden NASA mühendisleri ve bilim insanları üzerinde 10 yıldır çalıştıkları aracın inişinin başarılı bir şekilde gerçekleşmesinin ardından birbirlerine sarıldı. Curiosity, Mars ile Dünya arasında, 14 dakikayı bulan sinyal ulaşma farkı nedeniyle Earthlings adlı bilgisayar yazılım şirketince geliştirilen yarım milyon bilgisayar kodunu izleyerek Mars'a inişini, dünyadan hiçbir yardım almadan kendi başına gerçekleştirdi.
Robot, gezegenin şimdiye dek herhangi bir canlıya yaşam kaynağı olup olmadığıyla ilgili kanıt arayacak.
Araç, gezegendeki ilk saatlerinde çeşitli fotoğraflar da çekecek.
İlk fotoğrafların düşük kaliteli siyah-beyaz fotoğraflar olması bekleniyor.
Aracın ilk renkli fotoğrafları önümüzdeki iki gün içinde çekmesi bekleniyor.
Curiosity, NASA'nın gezegen yüzeyine gönderdiği dördüncü araç ancak bugüne kadar gönderilen araçlardan çok daha gelişkin özelliklere sahip.
Mars Bilim Laboratuvarı (ing. Mars Science Laboratory), NASA'nın Curiosity (Merak) isimli kaşif robotu Mars'a indirme ve yönetme misyonu. 26 Kasım 2011'de fırlatılan robot, halihazırda halen Mars'a doğru yol almakta ve Mars'ta Sharp dağı yakınındaki Gale kraterine 6 Ağustos 2012 tarihinde iniş yapması planlanmaktadır.[2]Robot Mars'a daha önceki denemelerden farklı bir şekilde iniş yapacak ve Mars'ın yüzeyini incelemeye başlayacak.
Curiosity, Mars'a daha önce gönderilen Spirit ve Opportunity robotlarından beş kat daha büyük ve on kat daha fazla bilimsel ekipman taşıyabiliyor. Atlas V 541 roketi ile fırlatıldı ve Mars'a indikten sonra 5-20 km alanda en az 687 dünya günü (1 Mars yılı) keşif yapacak.
Mars Bilim Laboratuvarı Mars'ın uzun bir süre robotlarla incelenmesi için başlatılan Mars keşif programının bir parçası. Proje daha sonra Jet Propulsion Laboratory tarafından yönetilmeye başlandı. Mars Bilim Laboratuvarı projesinin bütçesi yaklaşık 2.5 milyar dolar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder