Karikatür, ele aldığı konuları komik veya iğneleyici olması için abartan ve çarpıtan resim türüdür. Edebiyatta abartılı ve çarpıtıcı betimlemelerin, aynı amaca yönelik olarak kullanılması. Basında karikatürler sosyal ve siyasi eleştiri yapmak için sıklıkla kullanılır. Ayrıca tüm dünyada bu amaçla düzenli olarak yayımlanan dergi ve gazeteler mevcuttur. Tüm bunların yanında farklı amaçlar için de karikatürler bulunmaktadır.
Karikatür ismi, İtalyanca yüklemek veya sorumlu tutmak anlamına gelen caricare- sözcüğünden türemiş olup, ilk defa İngiliz doktor Sir Thomas Browne'un 1716 yılında yayımladığı Christian Morals adlı kitapta geçmiştir. Bu bağlamda, karikatür anlam yüklenmiş resimanlamına gelmektedir. Karikatür öğretmeni Sam Viviano'ya göre bu, gerçek yaşamdaki insanların tarifi olup, kurgusal insanların yeniden üretimleri değildir. Yine kimi çevrelerce karikatürist olarak kabul edilen ve aynı zamanda birçok çizgi filme de imza atan Walt Disney, yaptığı en zor şeyin, insan gibi davranacak bir hayvana vereceği en uygun karikatür ifadesinin nasıl olacağını bulmak olduğunu söylemiştir.
Bilinen en eski modern karikatür örnekleri, belirli kusurlarını modele dökmek için insanları gözlemleyen Leonardo da Vinci tarafından verilmiştir. Bunlarda amaç, özgün olanın bir portreden daha vurucu olduğu izlenimi vermekti. Gian Lorenzo Bernini (1598-1680), yine bu alandaki ilk sanatçılardan biri olup, bir insanı üç-dört çizgiyle mizahi olarak betimlemeyi başarmasıyla bilinmektedir. Karikatür sanatı, zamanla Fransa ve İtalya'daki kapalı aristokrat kesiminde yaygınlaştı.
Dünyada yayımlanan ilk karikatür kitabı İngiltere'de basılan ve Mary Darly'nin A Book of Caricaturas (1762) adını verdiği eserdir. Yine18. yüzyılda bu alanda uzmanlaşan İngiliz Thomas Rowlandson (1756–1827) ve James Gillray (1757–1815) gibi isimler de önemli eserler vermiştir.
Günümüzde karikatür geniş olarak yapılan, hemen hemen her ülkede okuyucusu ve hayranı bulunan, düzenli olarak dergiler veya kitaplar halinde satılabilen bir sanat dalıdır. Günümüzde özellikle siyasi ve sosyal yergi amacı güden karikatürler çok yaygındır.
TÜRK KARİKATÜRİSTLERİ
................ FIKRANI YAZ YOLLA BİZE (en alta yorum olarak yazabilirsin...)
Diğerleri Alt Satırlarda |
Mizah, hayatın güldürücü yönünü ortaya çıkaran sanat türüdür. İnsanı gülmeye sevk eden resim, karikatür, konuşma ve yazı sanatıdır. Mizah eserleri sadece şaka, güldürme maksadıyla söylenip, yazılıp, çizildiği gibi belli fikirleri ifade etmek için de ortaya konulabilir.
Hikâye, roman, komedi, nükte, fıkra, hiciv, taşlama gibi şekillerde karşımıza çıkan bu eserlerin en önemli özelliği espri adı verilen can alıcı noktanın eserin ayrıntıları arasında büyük bir yetenekle gizlenmesi, tam sırası gelince de beklenmedik bir anda söylenmesidir.
En kaba şakadan en ince espriye kadar bütün mizah örnekleri, birbiri ile uyum içindeki olaylar arasındaki çelişkinin birdenbire ortaya çıkarılmasına dayanır. Mizah gelenek ve kuralların sorgulanmasında önemli bir rol oynar. İki amacı vardır, saldırma ve savunma. İnsanın topluca yaşamaya başladığı dönemle birlikte mizah da otaya çıkmıştır. Kentleşmeyle birlikte daha soyut ve dolaylı bir özellik kazandı.
Mizahı bedensel şiddetten ayırıp keskin dilli bir sanata dönüştüren Atinalılar olmuştur. Ortaçağda kilise ve kralları alaya alan masallarıyla şenliklerde halkı eğlendiren öykü anlatıcıları jonglörler ve gezgin minstrel’le birlikte açık cinsel çağrışımları da olan yeni bir mizah türü yaygınlaştı. 20. yüzyılda yeni bir mizah türü doğdu. Komik öğelerin yanı sıra ürkütücü ve korkunç öğelere de yer veren kara mizah ortaya çıktı. Siyasal mizah da bu dönemde önem kazandı.
Türk mizah ustalarından Rıfat Ilgaz mizah için şöyle der: Mizah diye bir yazı türü yoktur. Yazı türü romandır, öyküdür, köşe yazılarıdır, anılardır. Mektup bile bir yazı türüdür de, mizah bir yazı türü değildir. Tür olsaydı tekniği olurdu.
Mizah bir biçemdir. Topluma bakış açısıdır. Mizah şiir, öykü, roman olabilir: Tür değil, biçimdir. Mizacımızdan gelen bir özelliktir, bir çeşnidir. Yazı türleri beceri ister, teknik ister. Bunları sağladın mı başarı tamdır. Mizah ne ister? Mizah insanın mizacından geldiği için bilgi değildir, edinilemez. Teknik de değildir. İnsanın yaradılışında bu özellik varsa mizah başarılı olabilir.
Tetris | |||||||
Temel ve arkadaşları dama çıkarlar ve birer birer aşağı atlarlar.Biri sağ kolunu açıp atlar,biri iki kolunu açıp atlar ,biri yatay atlar ve böyle böyle gider.Biraz sonra olaya müdahale için ekipler gelir ve sorarlar: -Ne yapıyorsunuz oradaı Temel cevap verir: -Ha uşağum tetris oynayrus.
|
Büyük Kazalara Karışmıyoruz<< | |
adamın işi varmış,ankaraya gidiyormuş,tam uçağa binecekken kulağında bir ses; -binme,bu uçak düşecek dönmüş bakmış kimse yok ama içine bir kurt düşmüş,uçağa binmemiş ikinci uçağı beklerken kara haber ulaşmış uçak düştü,kurtulan olmadı koşmuş Haydarpaşaya bilet almış,tam trene binecek aynı ses kulağında; -binme bu trene,raydan çıkacak... dönmüş bakmış yine kimse yok,trene binmemiş eve dönmüş sabah gazeteyi açınca tüyleri ürpermiş; -tren eskişehirde raydan çıktı,şu kadar ölü,şu kadar yaralı koşup otobüse bilet almış;tam binecekken yine o ses -freni patlayacak dönmüş bakmış yine kimse yok dayanamamış bağırmış -sen kimsin yahu ? ben senin altıncı hissinim... adam iyice kızmış : -ulan evlenirken neredeydin? o ses yine dalgalanarak söylenmiş; -büyük kazalara karışmıyoruz |
Offfffff Offfffffff | |
ADAM barda oturuyor. Onunde bir turlu icemedigi icki bardagi, surati asik... O sırda barın kapısı açılmış külhanbeyi tavırlı bir adam, hiç soru sormadan adamın önündeki içki kadehini alıp başına dikmiş..Elinin tersiyle ağzını kuruladıktan sonra Neden böyle surat asıyorsun yoksa gemilerinmi battı?. O da başlamış anlatmaya -Sorma tahlisiz bir adamım, sabah karımla kavga ettim beni evden kovdu,O sinerle geç kaldım işime, patronum bahane arıyordu beni işten çıkarttı.İşten çıktım yolda araba çarptı,Eve gittim karımı başka erkekle yakaladım. Bu kadarı fazla deyip kendimi öldürmeye karar verdim tabanca tutukluk yaptı tavana asacaktım ip koptu. Doğalgazla öldüreyim dedim fatura ödenmediği için gaz kesikti..Eczaneden fare zehiri içecektim geldim bara sen geldin içki bardağıma zehiri koydum. Onuda sen geldin içtin...offffff...offfffffff |
Example of HTML bold text...
...and now this whole paragraph is bold.
This
is a paragraph
with
line breaks
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder