Pirinç
Pirinç | ||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
APG III sistemi | ||||||||||||
| ||||||||||||
Oryza barthii Oryza glaberrima Oryza latifolia Oryza longistaminata Oryza punctata Oryza rufipagon Oryza sativa | ||||||||||||
Dış bağlantılar | ||||||||||||
|
Pirinç, buğdaygiller (Poaceae) familyasından mısır ve buğdaydan sonra en fazla ekimi yapılan otsu bir bitki türü. Dünya nüfusunun yarısından fazlası için beslenmede büyük bir önem taşır.En çok Muson Asyası'nda yetişir.
Pirincin işlenmesi ve yan ürünleri
- Pirinç kabuğu: Pirinç tanesini içine alan dış kaplama veya kabuk tabakası. Kabuk yenmez.
- Pirinç kepeği: Pirincin üst tabakası. Tahıllarda, karışımlarda ve vitamin konsantrelerinde bir bileşendir ve pirinç kepeğinin gıda kalitesinde olmayan cinsleri hayvan yemlerinde kullanılır.
- Pirinç kepeği yağı: Pirinç kepeğinden çıkartılan yüksek kaliteli bir yemeklik yağdır.
- Kırık taneler: Bir tam tanenin dörtte üçünden küçük olan pirinç taneleri. Pirinç unu yapımında ve evcil hayvan mamalarında kullanılır.
- Pirinç unu: Öğütülmüş kabuksuz veya esmer pirinçtir. Alerjenik değildir ve bu da onu, glütene ve buğday unu ürünlerine karşı alerjisi bulunanlar için bir buğday alternatifi olarak çok değerli hale getirir. Pirinç hamuru, cips ve başka aperatif yiyecekler ve kahvaltı amaçlı tahıl ürünleri üretilmek üzere tabaka haline getirilebilir.
Pirinç tipleri
- Uzun taneli pirinç: Uzunluğu eninin 4 veya 5 katı olan uzun ve ince taneler. Pişirildiğinde tane tane, hafif ve yumuşak olur.
- Orta taneli pirinç: Uzunluğu eninin 2 veya 3 katı olan, uzun taneli pirinçten daha kısa ve geniş taneler. Pişirilmiş taneler daha nemli ve yumuşak olur ve uzun taneli pirince göre birbirine yapışma eğilimi daha fazladır.
- Kısa taneli pirinç: Kısa, tombul, hemen hemen yuvarlak olan tanelerdir.
- Aromatik pirinç: Kavrulmuş fındık veya patlamış mısıra benzer bir doğal aroması ve tadı vardır. En yaygın yerli aromatik pirinçler basmati, jasmine ve della 'dır.
- Tatlı pirinç: Kısa, tombul, opak taneli pirinç. Pişirildiğinde pirinç şeklini kaybeder ve çok yapışkan ve glütenli olur.
Dünya pirinç üretimi
Çeltik daha ziyade tropikal ve suptropikal iklim şartlarında, güney ve güneydoğu Asya ile Afrika'da yaygın olarak yetiştirilir.
Dünya Çeltik Üretimi - 2005 (milyon metrik ton) | |
---|---|
Çin | 185 |
Hindistan | 129 |
Endonezya | 54 |
Bangladeş | 40 |
Vietnam | 36 |
Tayland | 27 |
Myanmar- Burma | 25 |
Pakistan | 18 |
Filipinler | 15 |
Brezilya | 13 |
Japonya | 11 |
Dünya Toplamı | 700 |
Kaynak: Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)[1] |
Mineraller ve Vitaminler
- Sodyum 5 mg
- Potasyum 115 mg
- Kalsiyum 28 mg
- Magnezyum 25 mg
- Demir 0,8 mg
- Fosfor 115 mg
- E vitamini 0,11 mg
- B1 vitamini (Tiyamin) 0,07 mg
- B2 vitamini (Riboflavin) 0,049 mg
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder